Fabrique Magnifique: Kruipend geluid

Neon voerde tijdens het festival Fabriek Magnifique in Veghel een compositie uit van Bart van Dongen. Bart had daarvoor een heel bijzondere concertlocatie gekozen: de oude graansilo’s op het terrein van de voormalige Coöperatieve Handelsvereniging (CHV).

Zingen in de voormalige graansilo's tijdens festival Fabriek Magnifique

Zingen in de voormalige graansilo’s tijdens festival Fabriek Magnifique in 2014

Een silo is voor een componist als Bart van Dongen een feest om mee te mogen werken. Samen met Neon werkte hij tijdens de repetities aan het eindresultaat. Op de plek van de voormalige coöperatie was dat een zeer toepasselijke werkhouding. Daarom heeft Bart van Dongen er ook voor gekozen de zangers slechts één woord te laten zingen: coöperatie.

In Kruipend geluid was te horen hoe de unieke akoestiek van oude graansilo’s zang kan versterken en boventonen kan toevoegen. De zangers bewogen zich langzaam door de ruimte, zich verhoudend tot de ruimte. Zo ontstond een trage dans van klank. Elke dag van het festival vulden de silo’s zich met meer klanken. Het koor groeide in drie dagen tijd van 4 naar 8 tot meer dan 30 zangers. Dat wat op de eerste dag te horen was, klonk de tweede dag anders. Op de derde dag grepen de composities van de eerste dagen in elkaar.

Klik hier voor een beeldverslag van Fabriek Magnifique 2014.

Datum: 11, 12 en 13 juli 2014
Componist: Bart van Dongen
Titel compositie: Kruipend geluid
Locatie: CHV-terrein, Veghel

Bookmark the permalink.

Comments are closed.